Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Φόβοι για μαζική κατάρρευση του αμερικανικού δολαρίου



Ο Willem Buiter καθηγητής του London School of Economics και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος οικονομικής επιτροπης προειδοποί«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να προετοιμάστουν τους για μια μαζική κατάρρευση του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές που απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά έχουν αρχίσει να ρευστοποιούν τις επενδύσεις τους»

Η σοβαρή αυτή προειδοποίηση έρχεται σε μια δύσκοληεποχή που φαίνεται πως το δολάριο έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος έναντι άλλων ισχυρών νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ και της στερλίνας.

Όπως ο ίδιος ανέφερει ο Buiter στο blog του:, σε ένα διάστημα μεταξύ δυο και πέντε ετών από σήμερα, θα υπάρξει παγκόσμια απόρριψη του δολαρίου από τον κόσμο των επενδυτών και κυρίως προς την κρατική αγορά των ΗΠΑ, μολονότι το αμερικανικό νόμισμα δείχνει ακόμη ασφαλές.

Η σιγουριά και ασφάλεια μιάς επένδυσης σε αμερικάνικο κεφάλαιο σύντομα θα αποδειχθεί λανθασμένη, καθώς οι επενδυτές χάνουν την υπομονή τους ως προς την πρώην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη με αποτέλεσμα μεγάλα ξένα κεφαλαία να διαρρεύσουν εκτός της αμερικανικής οικονομικής αγοράς.
Αναφέρει μεταξύ άλλων, πως το δολάριο έχει κρατηθεί υψηλά τα τελευταία χρόνια λόγω ενός παράγοντος που ονομάζεται “dark matter” ή “American Alpha” υποθέτωντας πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κερδίσουν περισσότερα από επενδύσεις τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού παρά από τις επενδύσεις ξένων επενδυτών στη δική τους χώρα.

Το αναμενόμενο όμως αυτό έχει αρχίσει σταδιακά να ξεφτίζει τα τελευταία χρόνια, πριν ακόμα χτυπήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Τόνισε τέλος, πως οι πιέσεις της κυβέρνησης Μπους έχουν αποδυναμώσει τις ΗΠΑ τόσο οικονομικά, όσο πολιτικά αλλά και ηθικά και ακόμα και ο πιο σκληροπυρηνικός φανατικός φιλοαμερικανός επενδυτής θα πρέπει να παραδεχτεί ότι το οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ καταρέει η έχει ήδη καταρεύσει.

Daily Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια: