Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Ξέσπασμα Κίτρινου πυρετού στην Αργεντινή προκαλέι μαζικούς εμβολιασμούς.

Αργεντινή, 6 Ιανουαρίου 2009

Μαζικό εμβολιασμό προκάλεσε ξεσπασμα κίτρινου πυρετού στην Αργεντινή που είχε σαν αποτέλεσμα το πρώτο θανάσιμο κρούσμα της νόσου σε 42 χρόνια, φόβοι για εξάπλωση από τη ζούγκλα στις πόλεις.


O ιός που μεταφέρεται με κουνούπι σκότωσε έναν αγρότη την περασμένη εβδομάδα σε μια αγροτική περιοχή της επαρχίας Misiones, πρός τα σύνορα της Παραγουάης και της Βραζιλίας, ο αγρότης καπνού απεβίωσε στην ίδια περιοχή, όπου εμφανιστηκε η πρώτη περίπτωση επιβεβαιώμένων θανάτων του κίτρινου πυρετού από το 1966.

Τουλάχιστον 2,5 εκατ. Αργεντινοί ζούν με τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό, δήλωσε ο διοικητής της επαρχόας Misiones, Maurice Fabián Closs σε μία δήλωση σχετικά με την εξάπωση του κίτρινου πυρετού.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα είναι αμιλεικτη με όποιον αντισταθεί στον εμβολιασμό δείχνοντας οτι δεν ενδιαφέρεται για την δημόσια υγείας, θα φράσει μεχερι καταδικη σε θανατο.

Θανατηφόρο αιμορραγία

There is no specific treatment for the disease, which can cause fever, muscle ache and nausea. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ασθένεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει πυρετό, ναυτία και πόνος των μυών. About one in seven sufferers develop severe complications, including hemorrhage and kidney failure, from which only half survive, the Geneva-based WHO said. Περίπου ένα στα επτά πάσχοντες αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων των αιμορραγία και νεφρική ανεπάρκεια, από την οποία μόνο το ήμισυ επιβιώσουν, της Γενεύης, με βάση το που είπε.

Ο Κίτρινος πυρετός κυκλοφορεί κυρίως στους πιθήκους στη ζούγκλα, ή τις δασώδεις, περιοχές. Μπορεί να προκαλέσει κρούσματα σε ανθρώπους, όταν ένα άτομο μολυνθεί π.χ. στη ζούγκλα κσι ταξιδέψει σε μια αστική περιοχή μετά απο τσίμπημα από κουνούπι Aedes egypti, και στη συνέχεια τα μεταδίδει τον ιό σε άλλα ευπαθή άτομα των οποίων θα τρέφεται με το αίμα τσιμπώντας τα.


Bloomberg



Δεν υπάρχουν σχόλια: