Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Παγκόσμια Προειδοποίηση

Αιμοραγικός πυρετός επανεμφανίζεται στο Κονγκό


Ο ιός έμπολα, ο οποίος προκαλεί θανάσιμο αιμορραγικό πυρετό, επανέρχεται στην επιφάνεια για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια στο κεντρικο και νότιο Κονγκό, όπου έχουν καταγραφεί 36 περιπτώσεις, 12 από τις οποίες ήταν θανατηφόρες.

Μόνο τρεις περιπτώσεις έχουν επαληθευθεί από τις εργαστηριακές εξετάσεις οτι εχουν πραγματικά προκληθεί από τον Ebola, ενω υπάρχουν και άλλες μολυσματικές ασθένειες που μπορεί να επηρεάζουν την περιοχή, ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων δεν είναι γνωστός.

Σε καραντίνα βρίσκονται 184 άτομα που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί.


Ο ιός έχει μεταφέρεται και εξαπλώνεται από την επαφή με το αίμα και άλλα υγρά του σώματος, ετσι οι άνθρωποι που νοσούν μπορούν να μολύνουν τους άλλους. Τα μέλη της οικογένειας ή οι νοσηλευτές γίνονται συχνά άρρωστος μετά από τη φροντίδα των ασθενών.

Η νόσος ξεκινά με συμπτώματα ανάλογα με γρίπης και αργότερα μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα τα οποία μπορεί να αιμοραγήσουν αργότερα παράλληλα με εσωτερική αιμορραγία των ούλων και άλλων πορων του σώματος. Τα ποσοστά του θανάτου συνηθως είναι πολύ υψηλά, που συχνά φτάνουν το 50 έως 90 τοις εκατό.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και άλλες ομάδες έχουν μεταβεί στην περιοχή και ελπίζουν να σταματήσουν την επέκταση του θανατηφόρου αιμοραγικού πυρετού με τη δημιουργία μονάδων για την απομόνωση των ασθενών (καραντινα) και την παρακολούθηση αυτών που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί.

Η προέλευση αυτης της νόσου δεν εχει ακόμα ανακαλυφθεί, οι Νυχτερίδες θεωρούνται φορείς του ιού, που μπορεί να εξαπλωθεί και σε ανθρώπους. Επίσης οι Γορίλες και οι χιμπατζήδες και ορισμένα είδη αντιλόπης ετσι με την διατροφική αλυσίδα, οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί τρώνε τα μολυσμένα ζώα και το κακό ξεκινάει.

NY TIMES (science)



Δεν υπάρχουν σχόλια: