Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Παρενόχληση ελληνικού επιβατικού από τουρκικά μαχητικά




Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τουρκικά μαχητικά τύπου F16 παρενόχλησαν πτήση επιβατικού αεροσκάφους της Aegean στην περιοχή της Λήμνου!

Πιο συγκεκριμένα, το επιβατικό αεροσκάφος της Aegean από τα 17000 πόδια κατέβαινε στα 16000 πόδια με προορισμό το αεροδρόμιο της Αλεξανδούπολης.
Στις 10:18, δύο τουρκικά F16 μπαίνοντας στο FIR Αθηνών έθεσαν σε συναγερμό του Έλληνες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας οι οποίοι και ειδοποίησαν το επιβατικό πως σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.


Τα τουρκικά μαχητικά ενώ πετούσαν στα 20000 πόδια, αφού ενημερώθηκαν από τους Tούρκους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας πως υπήρχε στην περιοχή κυκλοφορία, ανέβηκαν σε ύψος 27000 ποδών. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης . Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί πως το σύστημα αποφυγής συγκρούσεων, ΤCAS, που ήταν εγκατεστημένο στο επιβατικόαεροσκάφος δεν ενεργοποιήθηκε.

Το συγκεκριμένο σύστημα ενεργοποιείται σε περίπτωση που ένα άλλο αεροσκάφος βρίσκεται σε απόσταση 35ΝΜ και ύψος 10000 ποδών από το αεροσκάφος το οποίο το διαθέτει. Το ότι το σύστημα δεν ενεργοποιήθηκε δεν αλλάζει το γεγονός πως η μόνιμη και καθημερινή παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο τις πτήσεις των πολιτικών αεροσκαφών μέσα στο FIR Αθηνών.

Αυτή την στιγμή οι διαπιστευμένοι Ακόλουθοι Άμυνας (ΑΚΑΜ) στην χώρα μας παρακολουθούν ενημέρωση που γίνεται από τονυπουργό Άμυνας Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , παρά τις καθημερινές και όλο κλιμακούμενες τουρκικές ενέργειες ,με προκλητικό τρόπο "ζήτησε και τα ρέστα ".

Σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες , για τις ελληνο τουρκικές σχέσεις, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι, " εάν εκλείψουν τα στοιχεία της πρόκλησης οι σχέσεις των δύο χωρών, θα είναι σε καλύτερο σημείο".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού δήλωσε πως "η Ελλάδα φέρεται με άψογο τρόπο προς την Τουρκία και η Τουρκία πρέπει να κάνει το ίδιο " ενώ συμπλήρωσε πως "Η Τουρκία πρέπει να βάλει τελεία σε συμπεριφορές που δεν έχουν καμία σχέση με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της , ούτε με τις συμμαχικές σχέσεις που θέλει να διατηρεί με εμάς".

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: