Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

ΚΥΣΕΑ: Τι φοβάται η κυβέρνηση και τα Επιτελεία

«Ο φόβος του ατυχήματος». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του σημερινού ΚΥΣΕΑ, αφού η ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος που θα προκαλούσε η θρασύτατη τουρκική πολιτική προκλήσεων το τελευταίο 20ήμερο, ήταν διάχυτη στην σημερινή συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου.




Η πρόκληση της περασμένης εβδομάδας με το Super Puma, θεωρείται ότι έφερε «στο χείλος του γκρεμού» τις σχέσεις των δύο κρατών, αφού όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του defencenet.gr, το ελικόπτερο σώθηκε από την πτώση μόνο χάρη στα ανακλαστικά των πιλότων του: Τα αέρια των κινητήρων κτύπησαν σαν τεράστιος βράχος το ελικόπτερο καθώς τα δύο τουρκικά μαχητικά «χόρευαν» «οκτάρια» γύρω του και για τον λόγο αυτό έλαβε εντολή άμεσης προσγείωσης στο Φαρμακονήσι και αναμονή στο έδαφος μέχρις ότου αφιχθούν τα ελληνικά μαχητικά (τα οποία χαρακτηρίζονται από τους «συμμάχους» εξ Ανατολών με τον
υποτιμητικό όρο «κάργιες») και αναχαιτίσουν τα τουρκικά αεροσκάφη.

Το μεγάλο ερώτημα του σημερινού ΚΥΣΕΑ, αλλά και της ηγεσίας ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ, είναι «Πως αντιδρούμε σε μία τέτοια περίπτωση;» Διότι ενώ δεν θα έχει γίνει χρήση πυρών από την αντίπαλη πλευρά, εν τούτοις, θα έχει προκληθεί από την εχθρική δραστηριότητα ο θάνατος και καταστροφή έμψυχου και άψυχου υλικού.

Ότι έγινε και στην περίπτωση Ηλιάκη, με την μόνη διαφορά ότι ο φόνος του έγινε σε ένα σημείο που η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών δεν είχε κτυπήσει «κόκκινο», όπως συμβαίνει εδώ και μία εβδομάδα.

Δηλαδή δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί απίθανο σε μία τέτοια περίπτωση να ανοίξει «πυρ» και κάποιος από την ελληνική πλευρά, δρώντας αυτόβουλα, αλλά στο πλαίσιο θεωρούμενης αυτοάμυνας από μέρους του. Αυτό προσπαθεί να αποφύγει η ελληνική πλευρά και κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί και από την συμπεριφορά της Τουρκίας.

Κατά τα λοιπά και εκτός του θέματος του Αφγανιστάν και της γενικής συζήτησης για τις εξελίξεις στο μεσανατολικό, συζητήθηκαν και κάποια εξοπλιστικά ζητήματα, με την έννοια της απλής ενημέρωσης για την πορεία ορισμένων εξ αυτών, όπως των φρεγάτων, του
ΤΟΜΑ BMP3HEL, του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας, του νέου μαχητικού κλπ.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: