Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Έντονοι φόβοι γιά μια Διαστημική Κατρίνα.

Οι επιστήμονες ανησυχουν ... "δεν είμαστε προετοιμασμένοι για την περίπτωση που θα μπορούσε μια ηλιακή καταιγίδα να προκαλέση χάος και ζημιές τρισεκατομμύριων...."

Αμερικανοί επιστήμονες ανησυχούν και σχολιάζουν... δεν είμαστε έτοιμοι για μια ηλιακή καταιγίδα απο το διάστημα που θα μπορούσε να δώσει καταστρέψει τα πάντα που εχουν σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια, τις επικοινωνίες, ακόμη και τα αποθέματα νερού.


Photo: A

(Courtesy NASA/JPL ) (Courtesy NASA / JPL)

The chances of that happening are small, but it is a possibility as we move into an active period of solar storms. Οι πιθανότητες να συμβεί μια ηλιακή καταιγίδα είναι μικρές, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα καθώς εισερχόμαστε σε έντονα ενεργή περίοδο ηλιακών καταιγίδων.

Πώς το γνωρίζουν; Εχει ξανασυμβεί το 1859, μια ηλιακή έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα το κάψιμο τών τηλεγραφικών καλωδίων.

Σήμερα κόσμος πλέον καλύπτεται απο καλώδια αλλά και ασύρματες συσκευές που θα μπορούσαν να είναι ευάλωτα.

Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών (NAS) που συγκέντρωσε εμπειρογνώμονες για να εξετάσει το οικονομικό αλλά και κοινωνικό κόστος αυτών των διαστημικών καταιγίδων. Αν και δεν έκαναν συστάσεις, οι επιστήμονες ελπίζουν η έκθεση τους θα αφυπνήσει τον κόσμο για να υπάρχει ετοιμότητα αντιμετώπισης τετοιου γεγονότος.

"Δεν προσπαθούμε να κινδυνολογήσουμε", είπε ο Dan Baker, ο οποίος είναι και ο κυρίως συντάκτης της έκθεσης, "αλλά αυτό που προσπαθούμε ειναι να δείξουμε πώς είναι διασυνδεδεμένα τα συστήματα."

Ο ήλιος εχει ένα αρκετά τακτικό πρόγραμμα. Κάθε 11 χρόνια, η ηλιακή δραστηριότητα δημιουργεί ερκηξεις. Το επόμενο ενεργή περίοδος αναμένεται το 2012.

During those active times, the sun spits billions of tons of matter toward Earth that can cause electromagnetic storms that interfere with just about all of our electronic systems. Κατά τη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας, ο ήλιος "φτύνει" δισεκατομμύρια τόνους ύλης προς την κατεύθυνση της Γης που προκαλούν ηλεκτρομαγνητικές καταιγίδες και μπορούν καταλύσουν το σύνολο των ηλεκτρονικών συστημάτων μας.

Πόσο κακό θα μπορουσε να κάνει μια "Διαστημική Κατρίνα" στην ανθρωπότητα ; Η έκθεση της NAS περιγραφει μια τέτοια θύελλα θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο καταστροφών στο σύγχρονο κόσμο μας.


Το πρώτο που θα επηρεαστεί και θα κλείσει ειναιτο ηλεκτρικό δίκτυο. Είναι η πρώτη κίνηση του ντόμινο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε « ανεπανόρθωτη διαταραχή των μεταφορών, των επικοινωνιών, των τραπεζών, καθώς και τη λειτουργεία των συστημάτωντων κυβερνήτικών υπηρεσιών. Την κατανομή της διανομής πόσιμου νερού εξαιτίας της ανεπάρκειας αντλιών και φιλτραρίσματος . Και την απώλεια των αναλώσιμων όπως τρόφιμα και φάρμακα, λόγω της έλλειψης ψύξης. "

Δεν θα είναι όμορφη εικόνα ! Οι επιστήμονες λένε, ακόμη και αν μία χώρα ή περιοχή επηρεαστεί, τα προβλήματα θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο κόσμο.

Αν Κατρίνα ήταν δαπανηρή, μπροστά σε μια τέτοια ηλιακή καταιγίδα θα είναι νάνος. Η έκθεση εκτιμά το κόστος κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου και μόνο ... θα φτάσει τα $ 1 τρισ σε $ 2 τρισ...χωρίς να υπολογισθεί το κοινωνικό άλλα και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές.


Μήπως πρεπει να γυρίσουμε στα αναλογικά συστήματα ?

Οι δορυφόροι και συστήματα GPS θα καταστραφούν.

Με τις ηλιακές καταιγίδες δέκτες GPS θα είναι αδύνατον να κλειδώνουν σε ένα δορυφορικό σήμα, καθιστώντας τους έτσι άχρηστους.


Το φαινόμενο θα μπορούσε να διαρκέσει για λεπτά ή περισσότερο από μία ημέρα. ότι στηρίζεται σε αυτή την τεχνολογία (αεροπλάνα, στρατιωτικά συστήματα, πλοία κα) θα πάυουν να λειτουργούν.


Η πρόβλεψη του ηλιακού καιρού δεν γίνεται όπως εδώ στη Γη. Εδώ οι μετεωρολόγοι εχουν αρκετές ημέρες για να παρακολουθήσουν μια καταιγίδα και μπορούν να δώσουν στους κάτοικους προειδοποίηση για το τι έρχεται. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του διαστημικού καιρου καιρού.

etoimos : λέτε κατι τέτοιο θα επαληθευσει τις προφητείες για το 2009 ???



Δεν υπάρχουν σχόλια: